Gönül istiyor ki;kazanlar dolusu pişireyim, tatmayan kalmasın.Hem dualı, hem şifalı..Sergilediğime bakmayın, sizde denersiniz belki sayemde.Sanıldığı kadar zor değil...Yapılışı, dağıtılışı, sonundaki yorgunluğu hepsi ayrı bir zevk..Haydi buyrun tarife...
MALZEMELER:
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı pirinç
1/2 çay bardağı süt
1 su bardağı üzüm
1 su bardağı incir
1 su bardağı kayısı
4 su bardağı şeker
1yemek kaşığı pekmez
Çeğrek dilim elmaya batırılmış 10-12 adet karanfil
Bir fiske tuz
SÜSLEME İÇİN:
1/2 su bardağı ceviz
1/2 su bardağı fındık
1 adet nar
toz tarçın
YAPILIŞI:
Buğdayı bir gece önceden 8 bardak su ile kaynatın. Çıkan sarı suyunu döküp tekrar ikinci bir kez kaynatın. 10 dk.sonra ocaktan alıp, bir beze sararak sabaha kadar dinlendirin.Nohut ve fasulyede ayrı ayrı ıslatılır. Bu ölçü için 5 litrelik tencere yeterli geliyor.Ertesi gün üzerine tekrar su doldurularak kaynamaya bırakılır. Bu aşama biraz uzun olabilir,dibini tutturmadan ara sıra karıştırarak, sıcak su ekleyerek buğdayın pişmesi sağlanır. Artık pirinçten başlıyoruz eklemeye.Buğdayın özleştiğine inanınca,haşlayarak hazır edeceğiniz nohut ve fasulyeyi ekleyin.Sütü, üzümü,dörde böldüğümüz kayısıları , yıkayıp suda bekletilen incirleri, karanfilleri, pekmezide 5'er dk ara ile katılır. En son şekeri ekleyin. Haydi artık kaselere paylaştıralım.Üzerinide zevkle ceviz, fındık, fıstık, toz tarçın ve narla süsleyelim..İşte yaklaşık 20 kâse aşuremiz oldu.
Herkese afiyet olsun...Ardı bol olsun...Herkese şifa olsun. Allah olmayanlara da versin...şeklinde dualarımızıda Allah kabul etsin:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder